masło orzechowe

Masło orzechowe nie jest u nas specjalnie popularnym produktem, choć posiada ono swoich zwolenników. Ja należę do nich wyłącznie wtedy, gdy zamiast na słodko, przygotowujemy je na słono-pikantny sposób. W tej formie stanowi doskonały dodatek do mięsa, zwłaszcza drobiu. W takim połączeniu świetnie sprawdza się zarówno jako pełnoprawne danie, jak i szybka przekąska na imprezie.

Trudność: łatwe
Porcje: 3-4
Składniki:

Sos

  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml bulionu (nada się nawet taki z kostki rosołowej)
  • 120 g masła orzechowego
  • 1 łyżki curry
  • chili (opcjonalnie)

Kurczak

  • olej
  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 1 kubek mąki
  • 2 duże jajka
  • 1,5 kubka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Na patelni zarumienić czosnek, następnie dodać do niego bulion i masło orzechowe. Doprawić curry i chili (jeśli chcemy, by sos był bardziej pikantny, w innym razie można z tego składnika zrezygnować).
2. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje i utworzy jednolitą masę.
3. Mąkę oraz pieprz i sól wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu rozbić jaja i wymieszać z łyżeczką wody. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne paski.
4. Mięso obtoczyć w mące z przyprawami, następnie zamoczyć w jajku i znów obtoczyć, tym razem w bułce tartej.
5. Smażyć, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Dodaj komentarz

avatar